startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I
links
nieuwsbrieven
ten
mandere blogt
|
Het gebeurde…. 75 jaar geleden
14 februari 1937
Pausviering door het Algemeen Jeugdverbond Katholieke Actie
De Katholieke Actie was een sterk door paus Pius XI (Ambrogio Damiano Achille Ratti, 1922-1939) gepropageerde apostolische herkersteningsbeweging. Ze wilde de Kerk ombouwen tot een leger gericht op de “verovering” van de wereld. Paus en bisschoppen waren hierin de leiders, de priesters de officieren, de leken - in het bijzonder de jongeren - de “milites Christi” (soldaten van Christus), die moesten ingezet worden “ter verovering” om terrein terug te winnen op de voortschrijdende secularisering en Christus overal als “Christus Koning” te doen “heersen”. De katholieke leken werden dus opgeroepen actief mee te werken met de clerus in de strijd van de Kerk tegen haar moderne vijanden onder de leuze “omnia instaurare in Christo” (alles herstellen in Christus). Ook Vlaanderen moest “heroverd worden voor Christus”.
In België kreeg de Katholieke Actie echter eerst voet aan de grond in Wallonië. Daar kende de Association Catholique de la Jeunesse Belge (ACJB) veel succes. Haar landdagen trokken telkens tienduizenden jongeren. Jaloers op dit succes wilden de bisschoppen ook in Vlaanderen een netwerk van jeugdbewegingen opbouwen. Op 11 april 1928 werd het Jeugdverbond voor Katholieke Actie (JVKA) officieel gesticht. Nationaal proost was Karel Cruysberghs. Op vraag van Jozef Cardijn, die reeds de KAJ (Katholieke Arbeidersjeugd) had gesticht, werd het JVKA geen echte ledenbeweging, maar een overkoepeling van verschillende bewegingen die hun leden per stand groepeerden: KAJ voor arbeidersjeugd, BJB (later KLJ) voor de boerenjeugd en KBMJ voor middenstandsjeugd. Ook collegestudenten moesten meedoen met de Katholieke Actie. Maar zij hadden al een organisatie: het AKVS. En het AKVS wou haar Vlaams-nationalistische standpunten niet laten varen. Inschakeling in het JVKA zou ook de bewegingsvrijheid van de beweging beperken. Het conflict met het AKVS escaleerde verder. Hieruit zou een nieuwe organisatie groeien: de Katholieke Studentenactie (KSA). De Katholieke Actie vormde voor de kerkelijke overheid dus een welkom alternatief voor het rebelse AKVS. Zo kon Cruysberghs op 8 juni 1928 de studentenbonden oproepen zich rechtstreeks bij de nieuw benoemde diocesane proosten voor de Katholieke Studentenactie in te schrijven: Leopold Vaes voor het aartsbisdom, Gerard Philips voor Limburg, Felix Vercruyssen voor het bisdom Gent en Karel Dubois voor het bisdom Brugge.
Jaarlijks was er een Pausviering, maar in 1937 werd die in mineur gevierd. Reeds enkele weken op voorhand riep De Mandelbode op tot deelname aan die viering.
Op 14 februari was het dan zover. We lezen: De Paushulde zal dit jaar omwille van de ziekte van onze H. Vader, beperkt blijven tot een gebedsactie met algemeene intentie.
‘God’s zegen afsmeeken voor Z.H. den Paus en te vragen dat de wereld luisteren zou naar zijn jongste Kerstboodschap.’
- ’s Morgens te 7 uur: algemeene Communiemis tot de inzichten van Zijne Heiligheid.
- Te 10 uur: plechtige Hoogmis in St-Hiloniuskerk.
- ’s Namiddags om 2.30 u: Vespers, pasiesermoen en lof.
We vragen dat alle geloovigen en vooral de leden der Katholieke Actie-Vereenigingen zich talrijk bij deze algemeene gebedsactie zouden aansluiten om Gods mildsten zegen af te smeeken over de Kerk en te bekomen dat het Zijne Heiligheid gegund weze nog enkele jaren de katholieke wereld te besturen.
Aan de K.A.-jeugd wordt dringend gevraagd in K.A.-uniform te willen aanwezig zijn in de Hoogmis en te zorgen dat de vlaggen opgesteld worden in het hoogkoor.
Het jaarlijkse toneelstuk in de Congregatie was er dus dit jaar niet bij. |
|